Terug naar boven

1.2 Bedrijfsprofiel


Profiel

Accell Group is wereldwijd actief in het midden- en hoge segment van de fietsenmarkt en in de markt voor fietsonderdelen en -accessoires. Accell Group heeft een leidende marktpositie in Europa en is één van de grotere spelers in Noord-Amerika. Accell Group is in Europa marktleider in elektrische fietsen.

De onderneming beschikt over een portefeuille van sterke nationale en internationale (sport)merken die gezamenlijk zorgen voor een zeer compleet en complementair productaanbod voor alles wat te maken heeft met fietsen.

Accell Group telt circa 3.000 medewerkers in achttien landen, met in zes landen eigen faciliteiten voor de assemblage en het lakken van fietsen. In 2015 werden wereldwijd ruim 1,6 miljoen fietsen (2014: 1,7 miljoen) in meer dan 70 landen verkocht. In totaal realiseerde de groep een omzet van € 986 miljoen (2014: € 882 miljoen). 


Ambitie

Accell Group wil toonaangevend zijn op het gebied van de ontwikkeling van consumentenproducten met betrekking tot duurzame mobiliteit voor de korte afstand, actieve recreatie en sport. De onderneming richt zich op het midden- en hoge segment van de markt met kwalitatief hoogwaardige, onderscheidende merkproducten met oog voor design, comfort en service.

Meerwaarde bieden aan consumenten is in het midden- en hoge segment van de markt van groot belang. Binnen de fietsenbranche investeert Accell Group daarom bovengemiddeld in innovatie. Daarbij richten innovaties zich met name op toepassingen voor elektrische fietsen en hoogwaardige sportfietsen. Deze sectoren hebben een sterk groeipotentieel.

Accell Group werkt zowel via fysieke winkels als door middel van internet intensief samen met de fiets- en sportvakhandel zodat deze met het beste individuele klantadvies, persoonlijke aandacht en service de consumenten kunnen bedienen. Op deze wijze en door het aanwenden van schaalvoordelen, het verstevigen van marktposities in bestaande landen en het opbouwen van nieuwe leidende marktposities in andere landen streeft Accell Group naar groei en waardecreatie voor haar stakeholders.

Merkenportefeuille

De fietsenmarkt is sterk gedifferentieerd in termen van karakteristieken, voorkeuren en smaak. Binnen de merkenportefeuille van Accell Group wordt voor fietsen een onderscheid gemaakt in sterke nationale fietsmerken en internationale (sport)merken die zich meer richten op specifieke sectoren en niches.

Bekende voorbeelden van sterke nationaal opererende merken zijn Batavus, Koga en Sparta in Nederland, Winora in Duitsland, Tunturi in Finland en Raleigh in Groot-Brittannië en Noord-Amerika. Voorbeelden van bekende internationale (sport)merken zijn onder meer Koga, Lapierre, Haibike en Ghost. Voor fietsonderdelen en –accessoires voert Accell Group onder meer het merk XLC, dat internationaal via dezelfde fiets- en sportvakhandel wordt verkocht. Alle merken kennen een eigen uitgekiende, sterke positionering en zijn leidend binnen het land of de markt waarin ze opereren.

Cultuur en organisatie

Accell Group kent een platte structuur met een open cultuur. Dochterondernemingen dragen een hoge mate van operationele verantwoordelijkheid, primair voor de positie van hun merk(en) in hun respectievelijke markten, waarbij in samenwerking met de holding de merkstrategie voor het land of de markt wordt bepaald. Dit stimuleert de ondernemersgeest binnen de groep, waarin voortdurend wordt gewerkt aan innovatie, design, merkbeleving en een actieve marktbenadering, zowel online als offline.

Beursnotering

Het aandeel Accell Group is beursgenoteerd sinds 1998 en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam. Het aandeel is sinds 2008 opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX). De beursnotering draagt bij aan een disciplinerende en transparante bedrijfsvoering en geeft een additionele toegang tot extern kapitaal voor de financiering van groei en daarmee aan de realisatie van Accell Group’s ambities.