Terug naar boven

4 Prestaties per segment


Na de verkoop van de fitnessactiviteiten medio 2014 heeft Accell Group de primaire segmentering aangepast. Met ingang van de jaarcijfers van 2014 wordt gerapporteerd naar het segment fietsen en het segment onderdelen & accessoires. De segmentering past goed bij de strategische prioriteiten van Accell Group en geeft inzicht in de onderliggende prestaties van de onderneming. 

4.1 Fietsen

In het segment fietsen steeg de omzet in 2015 met ruim 9% naar € 719,0 miljoen (2014: € 658,1 miljoen); de grootste stijging vond plaats in Duitsland (+16%). De gemiddelde prijs per fiets steeg naar € 437 (2014: € 377) door toename van het omzetaandeel van elektrische fietsen. De verkoop van elektrische fietsen nam met 20% toe en bedraagt inmiddels 45% (2014: 41%) van de totale fietsenomzet. De omzet van sportieve fietsen nam toe met 5% door hogere omzetten van de duurdere sportieve Duitse en Franse merken. De omzet van traditionele fietsen steeg met 2%. Het aantal verkochte fietsen kwam uit op 1.642.000 (2014: 1.725.000). Het segmentresultaat steeg met 22% naar € 56,3 miljoen (2014: € 46,3 miljoen). Het grootste fietsmerk in omzet binnen de Accell Group is inmiddels Haibike dat marktleider is van e-MTB’s naast een uitgebreide collectie mountainbikes. De helft van de Haibike omzet wordt verkocht in Duitsland, de andere helft in alle landen van Europa en zelfs daarbuiten.

Nederland

Bij een stabiele omzetontwikkeling van de totale Nederlandse markt daalde de fietsenomzet van Accell Group in Nederland met 7%. De daling van de omzet is met name het gevolg van sterke concurrentie in e-bikes en de opkomst van andere kanalen. De afzet in de vakhandel daalde onder andere door effecten van het wegvallen van de bedrijfsfietsenregeling in 2015. In het zicht van de afschaffing van deze regeling zorgde dit juist eind 2014 voor een flinke toename van de afzet van deze fietsen. De afzet van Accell Group in Nederland daalde met 10%.

Duitsland

In Duitsland steeg de omzet van fietsen met 16%. De afzet steeg met 12%. De belangrijkste reden voor de toename is de sterke groei van de sportieve e-bikes bij Haibike, Winora en Ghost. De omzet van de e-bikes van de Accell merken in Duitsland groeide met 38%. Daarmee presteerde Accell Group in Duitsland wederom beter dan het marktgemiddelde. Het aantal verkochte elektrische fietsen in de totale Duitse markt is inmiddels volgens schattingen gegroeid naar ca. 520.000 fietsen per jaar (2014: ca. 450.000).

Noord-Amerika

De fietsenomzet van Accell Group in Noord-Amerika steeg in het voor Accell Group belangrijke multisportkanaal mede door introductie van het Duitse merk Ghost. De verkopen bij de traditionele fietsendealers (IBD) bleven achter bij de verwachtingen en daalden met ca. 10%, in US dollar. Door de sterke waardevermeerdering van de US dollar steeg de Amerikaanse omzet omgerekend in euro. Ons Franse merk Lapierre is in de USA gestopt met verkopen vanwege onvoldoende rendement. Omdat de markt voor elektrische fietsen in Noord-Amerika klein blijft, nam de omzet hierin slechts beperkt toe. De gemiddelde prijs steeg. In 2016 zullen verdere maatregelen worden genomen om de positie van ons Raleigh merk in de markt te versterken.

Overig Europa

In de regio Overig Europa zijn de belangrijkste afzetgebieden Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland. De omzet steeg in deze regio met 22%. In Frankrijk nam de fietsenomzet toe, zowel bij Lapierre als door export van de Duitse en Nederlandse bedrijven. In België steeg de omzet van voornamelijk de Nederlandse en Duitse fietsenmerken. In Groot-Brittannië steeg de omzet van het merk Raleigh met 20%. In Zwitserland steeg de omzet, met name door meer verkopen van elektrische fietsen van onze Duitse en Franse fietsenmerken, zowel bij traditionele dealers als in het multisportkanaal. Ook in Oostenrijk hebben Haibike, Ghost en Lapierre een goede positie, voornamelijk met sportieve fietsen en ook hier steeg de omzet. Door de eigen organisaties in Finland, Zweden en Denemarken worden in heel Scandinavië naast de Finse merken Tunturi en Nishiki (alleen Finland) ook fietsen verkocht van de Nederlandse, Duitse en Franse merken. In de Scandinavische landen nam de fietsenomzet toe. In Zuid-Europa nam de omzet naar Spanje en Italië toe. Dit betrof met name sportieve fietsen van Lapierre, Ghost en Haibike. Ook in Italië zijn naast Atala (niet geconsolideerd) onze Franse en Duitse merken actief.

Overige landen

In Overige landen zijn met name Turkije en het Verre Oosten de belangrijkste afzetgebieden. In Turkije nam de omzet toe en is Accell Bisiklet de belangrijkste aanbieder. In de overige Aziatische landen is de omzet relatief beperkt en vergelijkbaar met 2014. De omzet van fietsen in Japan steeg, de omzet in Australië daalde. De licentie-inkomsten van de merken Raleigh en Diamondback namen wereldwijd toe.


 

4.2 Onderdelen & accessoires

De omzet van het segment onderdelen & accessoires steeg met bijna 20% tot € 267,4 miljoen (2014: € 224,3 miljoen) met name door de acquisities van Comet en CSN. De autonome omzetgroei bedroeg 7%. De omzet van de eigen merken (grotendeels XLC) steeg met 10%. XLC groeit snel en wordt via het bestaande dealernetwerk van fietsen- en sportwinkels wereldwijd in meer dan 45 landen verkocht. Accell Group heeft met name sterke posities in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Groot-Brittannië, Turkije en Scandinavië. De omzetten stegen in vrijwel alle Europese landen waar Accell Group actief is. Het segmentresultaat steeg met 46% naar € 16,8 miljoen (2014: €11,5 miljoen).

Nederland, Duitsland en Noord-Amerika

In Nederland en Duitsland was sprake van een omzetstijging met respectievelijk 7% en 11%, volledig op autonome basis. Duitsland is met een omzetaandeel van ca. 22% het grootste afzetgebied voor onderdelen binnen Accell Group, Nederland volgt met ca. 17%. In Nederland groeit de omzet door een toename van de omzet in e-bike onderdelen zoals batterijen. In Noord‑Amerika daalde de omzet van onderdelen & accessoires in US dollar. Meerdere onderdelenleveranciers hebben besloten de distributie aan dealers zelf rechtstreeks te gaan doen en dit heeft geleid tot omzetverlies en sterke reductie van het aantal nationale merken dat wordt gevoerd. Een magazijn voor onderdelen is gesloten en nu worden de onderdelen vanuit twee magazijnen geleverd om zo de kostenefficiëntie en het werkkapitaal te verbeteren.

Overig Europa en overige landen

In Overig Europa steeg de omzet met 34%. Hier is de omzet van de acquisities van Comet en CSN in 2015 het hele jaar meegeconsolideerd. In Frankrijk steeg de omzet en is Accell actief zowel met Comet als met Wiener Bike Parts. De onderdelenomzet in het Verenigd Koninkrijk liep terug door concurrentie van de online kanalen. In Spanje heeft Comet de marktpositie versterkt. De verkoop van onderdelen in overige landen, grotendeels in Azië, is beperkt.
 
 

4.2.1

4.2.2